Διεθνης Οικονομικη

Παραδόσεις Καθ. Γιώργου Αλογοσκούφη, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βιογραφικο

Portrait Full Me GA

Τρέχουσα Δραστηριότητα

Καθηγητής Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (από το 1990).

Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (από το 2020)

Ερευνητικός εταίρος στο Hellenic Observatory του London School of Economics (από το 2011) 

Εταίρος (fellow) της European Economic Association (από το 1999).

Επαγγελματική Σταδιοδρομία

 • Καθηγητής στην  Έδρα Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Fletcher School του Πανεπιστήμιου Tufts στις ΗΠΑ (από Σεπτέμβριο 2016 έως Σεπτέμβριο 2019).
 • Εκλεγμένο Μέλος της Βουλής των Ελλήνων (από Σεπτέμβριο 1996 έως Οκτώβριο 2009).
 • Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελληνικής Κυβέρνησης και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurogroup και το Συμβούλιο ECOFIN της ΕΕ (από Μάρτιο 2004 έως Ιανουάριο 2009).
 • Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας (από Ιανουάριο 1992 έως Οκτώβριο 1993).
 • Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (από Σεπτέμβριο 1984 έως Σεπτέμβριο 1992).

Σπουδές

Αποφοίτησε με άριστα από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977) και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (M.Sc. 1978, Ph.D. 1981, London School of Economics).

Διδασκαλία, Έρευνα και Συγγραφική Δραστηριότητα

Τα διδακτικά, ερευνητικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην περιοχή της μακροοικονομικής, της διεθνούς οικονομικής και των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικεύεται στην ανάλυση του πληθωρισμού και της ανεργίας, των νομισματικών και συναλλαγματικών καθεστώτων, της οικονομικής μεγέθυνσης και των οικονομικών διακυμάνσεων και της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Έχει εκδώσει πέντε βιβλία και πάνω από 40 εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε μερικά από τα πιο σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά (American Economic Review, the Journal of Political Economy, the Economic Journal, the European Economic Review, the Journal of Monetary Economics, the Journal of Money, Credit and Banking, Economica και άλλα) με πολλές αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία.

Το τελευταίο του βιβλίο, Dynamic Macroeconomics, είναι ένα προχωρημένο μεταπτυχιακό εγχειρίδιο μακροοικονομικής, το οποίο εκδόθηκε το 2019 από τον πανεπιστημιακό οίκο MIT Press.

Διακρίσεις

Το 1981, η διδακτορική του διατριβή, Monetary Policy and Aggregate Supply under Rational Expectations, η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη των George Akerlof, Stephen Nickell και Christopher Pissarides, βραβεύτηκε με το βραβείο Sayers του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. 

Το 2002, το βιβλίο του Η Δραχμή: Από τον Φοίνικα στο Ευρώ (με τη Σοφία Λαζαρέτου) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Άλλες Δραστηριότητες

Έχει εργασθεί ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Τραπέζης, ως ερευνητικός εταίρος του  Κέντρου των Οικονομικών της Εργασίας στο London School of Economics (1981-92), ενώ για την περίοδο 1985-1998 ήταν ερευνητικός εταίρος του Centre for Economic Policy Research (CEPR) του Λονδίνου. Μεταξύ 1994 και 1998 υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Εταιρείας (European Economic Association).

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1955. Είναι παντρεμένος με τη Δίκα Αγαπητίδου με την οποία έχουν τρία ενήλικα παιδιά.

Αναλυτικό Βιογραφικό

2 σκέψεις σχετικά με το “Βιογραφικο

 1. ENTYΩΣΙΑΣΤΗΚΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ BLOG ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΜΙΑ ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ADAM SMITH NOMIZΩ ΟΤΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ DAVID HUME

 2. Ενδιαφερον ακόμα κ σε μη οικονομολόγους…
  Κατατοπιστικό.. Κ με ουδέτερη ψύχραιμη επιστημονική προσέγγιση.

  Θα παρακολουθήσω κ αλλά άρθρα κ παραδόσεις του κ καθηγητή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: