O Irving Fischer (1867-1947) υπήρξε αμερικανός οικονομολόγος, στατιστικός, εφευρέτης και προοδευτικός κοινωνικός αγωνιστής. 

Ένας από τους πρώτους Αμερικανούς νεοκλασικούς οικονομολόγους, υπήρξε για πολλά χρόνια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale. Ο Joseph Schumpeter τον περιέγραψε ως «τον μεγαλύτερο οικονομολόγο που έχουν παράγει ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες», μια εκτίμηση που επαναλήφθηκε αργότερα από τον James Tobin και τον Milton Friedman.

Ο Fisher συνέβαλε σημαντικά στη θεωρία της χρησιμότητας και στη θεωρία της γενικής ισορροπίας.

Ήταν επίσης πρωτοπόρος στην αυστηρή μελέτη της διαχρονικής επιλογής στις αγορές, η οποία τον οδήγησε να αναπτύξει μια θεωρία κεφαλαίου και επιτοκίων. Η πληρέστερη μορφή της θεωρίας του βρίσκεται στο βιβλίο του Η Θεωρία του Τόκου (The Theory of Interest, Macmillan, New York, 1930) και αποτελεί τη βάση της σύγχρονης διαχρονικής προσέγγισης στη μακροοικονομική.

Η έρευνά του για την ποσοτική θεωρία του χρήματος υπήρξε η βάση της σχολής οικονομικής σκέψης του «μονεταρισμού» (The Purchasing Power of Money, Macmillan, New York, 1911).

Επιπλέον, σε εργασία του το 1926 ήταν ο πρώτος που επισήμανε την ύπαρξη βραχυχρόνιας θετικής σχέσης μεταξύ απασχόλησης και πληθωρισμού, η οποία έγινε αργότερα γνωστή ως καμπύλη Phillips.

Τέλος, η θεωρία του περί χρηματοπιστωτικών κρίσεων και υφέσεων (Debt deflation theory, 1933) είναι μία από τις πιο σημαντικές θεωρίες περί οικονομικών κύκλων και αναβίωσε μετά τη μεγάλη ύφεση της περιόδου 2007-2009. 

Ο Fisher ήταν επίσης πρωτοπόρος της οικονομετρίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της θεωρίας των αριθμοδεικτών.

Ορισμένες έννοιες στις οποίες έχει δοθεί το όνομά του περιλαμβάνουν την εξίσωση Fisher, την υπόθεση Fisher, το διεθνές φαινόμενο Fisher, το θεώρημα διαχωρισμού Fisher και την αγορά Fisher.

_____________________________________

Βασικές Εργασίες του Irving Fisher

1896, Appreciation and Interest, Publications of the American Economic Association, 11, pp. 1-98.

1911, The Purchasing Power of Money, Macmillan, New York, NY.

1919, «Stabilizing the Dollar», American Economic Review, 9 (1), pp. 156-160.

1926, «A Statistical Relation between Unemployment and Price Changes», International Labour Review, 13, pp. 758-792.

1930, The Theory of Interest, Macmillan, New York, NY.

1933, «The Debt-Deflation Theory of Great Depressions», Econometrica, 1 (4), pp. 337-357.

1936, 100% Money, Adelphi, New York, NY.

Σύνδεσμος σε αναλυτικό σημείωμα για τον Irving Fisher