Ο Paul Robin Krugman (28 Φεβρουαρίου 1953-) είναι διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Μεταπτυχιακό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης, πρώην Καθηγητής Οικονομικών στο MIT και το Princeton και αρθρογράφος για τους New York Times.

Το 2008, απονεμήθηκε στον Krugman το Βραβείο Νόμπελ για τις Οικονομικές Επιστήμες για τις συνεισφορές του στη Νέα Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου και τη Νέα Οικονομική Γεωγραφία. 

Η επιτροπή βραβείων ανέφερε τη συμβολή του Krugman στην εξήγηση των προτύπων του διεθνούς εμπορίου και τη γεωγραφική κατανομή της οικονομικής δραστηριότητας, με βάση τις επιπτώσεις των εξωτερικών και εσωτερικών οικονομιών κλίμακας.

Ο Krugman ήταν προηγουμένως καθηγητής οικονομικών στο MIT και αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Αποχώρησε από τον Princeton τον Ιούνιο του 2015 αν και εξακολουθεί να κατέχει τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου. Κατέχει επίσης τίτλο καθηγητή στο London School of Economics. Συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς οικονομολόγους στον κόσμο.

Είναι γνωστός στον ακαδημαϊκό χώρο για το έργο του στα διεθνή οικονομικά (συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας του εμπορίου και της διεθνούς χρηματοδότησης), την οικονομική γεωγραφία, τις παγίδες ρευστότητας και νομισματικές κρίσεις.

Ο Krugman είναι ο συγγραφέας ή επιμελητής 27 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών έργων, βιβλίων και βιβλίων για ένα γενικότερο κοινό, και έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και επιστημονικές συλλογές εργασιών. Στα βιβλία του αυτά περιλαμβάνεται ένα δημοφιλές εγχειρίδιο διεθνούς οικονομικής, International Economics: Theory and Policy, (με τους Maurice Obstfeld και Marc Melitz).

Έχει επίσης γράψει αρκετές εκατοντάδες στήλες για οικονομικά και πολιτικά θέματα για τους New York Times, Fortune και Slate. Ως σχολιαστής, ο Krugman έχει γράψει για ένα ευρύ φάσμα οικονομικών ζητημάτων, όπως η διανομή του εισοδήματος, η φορολογία, η μακροοικονομική και η διεθνής οικονομική.

______________________________________

Βασικές Επιστημονικές Εργασίες του Paul Krugman

(1979), “Increasing returns, monopolistic competition and interna- tional trade”, Journal of International Economics, 9, 469-479.

(1980), “Scale economies, product differentiation and the pattern of trade”, American Economic Review, 70, 950–959.

(1991a), “Increasing returns and economic geography”, Journal of Political Economy, 99, 483–499.

(1991b), Geography and Trade, Cambridge, MA, MIT Press.

(1995), Development, Geography and Economic Theory, Cambridge,MA, MIT Press.

Βιογραφία του Paul Krugman στον ιστότοπο των βραβείων Nobel

Σύνδεσμος στη σελίδα της Wikipedia για τον Paul Krugman

Advertisement