Ο Robert Merton Solow, (γεννημένος στις 23 Αυγούστου 1924), είναι διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, γνωστός για το έργο του σχετικά με τη θεωρία της οικονομικής μεγέθυνσης που κατέληξε στο εξωγενές υπόδειγμα μεγέθυνσης που πήρε το όνομά του.

Είναι Ομότιμος καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, όπου είναι καθηγητής από το 1949.

Το υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης του Solow, συχνά γνωστό ως το νεοκλασικό μοντέλο Solow-Swan, καθώς το υπόδειγμα αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από τον Trevor W. Swan το 1956, επιτρέπει στους καθοριστικούς παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης να διαχωριστούν σε αυξήσεις εισροών (εργασία και κεφάλαιο ) και τεχνική πρόοδο. Ο λόγος για τον οποίο αυτά τα υποδειγματα ονομάζονται υποδείγματα εξωγενούς οικονομικής μεγέθυνσης είναι ότι ο ρυθμός τεχνικής προόδου θεωρείται ότι προσδιορίζεται εξωγενώς. Χρησιμοποιώντας το υπόδειγμά του, ο Solow (1957) υπολόγισε ότι περίπου τα τέσσερα πέμπτα της αύξησης της παραγωγής των ΗΠΑ ανά εργαζόμενο οφείλονταν στην τεχνική πρόοδο.

Του απονεμήθηκε το μετάλλιο John Bates Clark το 1961, το βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες το 1987 και το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας το 2014. Τρεις από τους διδακτορικούς φοιτητές του οι George Akerlof, Joseph Stiglitz και Peter Diamond, έλαβαν αργότερα το βραβείο Nobel στις Οικονομικές Επιστήμες από μόνοι τους.

Link to Solow’s Nobel Autobiography

Link to the Nobel Award Press Release

Link to the History of Economic Thought Website

Advertisement