Κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 1999, η Pietra Rivoli, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Georgetown, παρακολουθούσε καθώς μία ακτιβίστρια όταν πήγε στο μικρόφωνο ρώτησε τους συγκεντρωμένους, “Ποιος έχει φτιάξει το μπλουζάκι που φοράτε; Μήπως ένα παιδάκι στο Βιετνάμ, δεμένο σε μία μηχανή γαζώματος χωρίς νερό και τροφή. ¨Ή μήπως ένα ανήλικο κορίτσι στην Ινδία που δουλεύει για 18 σεντς την ώρα, 90 ώρες την εβδομάδα χωρίς υπερωρίες. Που δεν μπορεί να πάει στην τουαλέτα χωρίς άδεια, να μιλήσει στα άλλα κορίτσια ή να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Που ζει σε ένα μικρό δωμάτιο μαζί με άλλα 12 κορίτσια, στη βρώμα και τη δυσωδία, για να κερδίζει χρήματα η Nike.”
H Rivoli αποφάσισε να διερευνήσει αυτό το ερώτημα.
Αγόρασε ένα μπλουζάκι για $5,99. Διαπίστωσε ότι είχε φτιαχθεί από μία εταιρία στο Μαϊάμι (Sherry Manufacturing), από λευκή φανέλλα που είχε υφανθεί σε ένα εργοστάσιο της Σαγκάης (Shanghai Knitwear), με βαμβάκι του Τέξας. Όταν έφθασε η ώρα να το πετάξει, διαπίστωσε ότι τα χρησιμοποιημένα μπλουζάκια των Αμερικανών, που συνήθως τα δωρίζουν σε μη κυβερνητικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, καταλήγουν μέσω ενός εμπορικού δικτύου χρησιμοποιημένων ρούχων στην Αφρική.
Η Rivoli πήρε συνεντεύξεις από τους βαμβακοπαραγωγούς στο Τέξας, εργάτες του εργοστασίου στην Κίνα, συνδικαλιστές και κλωστοϋφαντουργούς στον αμερικανικό Νότο, κυβερνητικούς παράγοντες στις ΗΠΑ και αλλού, και πωλητές χρησιμοποιημένων ρούχων στην Τανζανία, όπου καταλήγουν τα μπλουζάκια των Αμερικανών.
Το βιβλίο της Ένα Μπλουζάκι Ταξιδεύει στην Παγκόσμια Οικονομία αποτελεί μία συναρπαστική αφήγηση για τη διάρθρωση και την ιστορία του διεθνούς εμπορίου στα είδη ρουχισμού, και για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και του προστατευτισμού από την Βρετανική αυτοκρατορία έως σήμερα.